Στη Σίφνο σήμερα, στις 9 Αυγούστου 2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:30, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση στο κτήριο του Δημοτικού Ξενώνα στην Απολλωνία, ύστερα από τη με αριθ. πρωτ. 3690/6.8.2010 πρόσκληση του Προέδρου του, που δημοσιεύτηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων του Δήμου και επιδόθηκε με αποδεικτικό στους Δημοτικούς Συμβούλους, στο Δήμαρχο και στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Αρτεμώνα, σύμφωνα με τα άρθρα 95 και 96 του Ν. 3463/2006 (Φ.Ε.Κ. 114Α΄/8.6.2006) για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
Θ Ε Μ Α 1ο: Σχετικά με την εκτίμηση ακινήτων στη θέση «Βορεινή», για αγορά τους από το Δήμο (για την κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α.)
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης αυτής ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι σε σύνολο δεκατριών (13) Δημοτικών Συμβούλων ήταν:
|
Παρόντες: 1. Κωνσταντίνος Φορτσάρης – Πρόεδρος Δ.Σ. 2. Νικηφόρος Αβρανάς – Αντιπρόεδρος Δ.Σ. 3. Χαράλαμπος Ψαρρής – Γραμματέας Δ.Σ. 4. Ανδρέας Μπαμπούνης – Δημοτικός Σύμβουλος 5. Γεώργιος Γεωργούλης – Αντιδήμαρχος 6. Ιωάννης Σπίθας – Δημοτικός Σύμβουλος 7. Κωνσταντίνος Καμπουράκης – Δημοτικός Σύμβουλος 8. Κωνσταντίνος Σούλης – Δημοτικός Σύμβουλος 9. Γεώργιος Σταυριανός – Δημοτικός Σύμβουλος 10. Βασίλειος Ψαθάς – Δημοτικός Σύμβουλος 11. Φραγκίσκα Θεολόγου - Βλαχουτσάκου – Δημ. Σύμβουλος |
Απόντες: 1. Ελευθέριος Ποδότας, Δημοτικός Σύμβουλος, Αν και κλήθηκε νόμιμα. 2. Βασιλική Σουλιώτη, Δημοτική Σύμβουλος, Αν και κλήθηκε νόμιμα. |
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σίφνου κ. Ιωάννης Γεροντής, ενώ ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρτεμώνα κ. Φρατζέσκος Λουκατάρης προσήλθε κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος της ημερήσιας διάταξης και παρέμεινε ως το τέλος της συνεδρίασης.
Επίσης παραβρέθηκε η δημοτική υπάλληλος Μαρία Ναδάλη για την τήρηση των πρακτικών.
Ο Πρόεδρος, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης. Κατά την έναρξη ο Πρόεδρος ζήτησε από το Σώμα να εγκρίνει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των θεμάτων της πρόσκλησης, τα οποία προέρχονται εξ αναβολής από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 3 Αυγούστου, και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Σούλης είπε ότι θα ήθελε να καταθέσει κάποια στοιχεία σχετικά με την ενημέρωση επί των οικονομικών που έκανε ο Δήμαρχος στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, είπε ότι η Οικονομική Υπηρεσία “έκοψε” περίπου 567 εντάλματα από την 1η.1.2010 έως τις 31.7.2010 και πληρώθηκαν 1.668.000,00 ευρώ. Είπε ότι θα συμφωνήσει με τον κ. Δήμαρχο και στα ποσά και στα εντάλματα που έχουν κοπεί.
Ακολούθως ο Δήμαρχος είπε ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. παρουσίασε τα στοιχεία που του έδωσε η Οικονομική Υπηρεσία, ενώ ο κ. Σούλης είπε πως θα ήθελε να διευκρινίσει πως από το ποσό του 1.6668.000 ευρώ οι 710.000,00€ αφορούν σε εντολές που έχουν εκδοθεί για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων (δηλαδή περίπου 200 εντάλματα) και περίπου 20 εντάλματα αφορούν σε επιχορήγηση ενδεών. Είπε ακόμα ότι η Οικονομική Υπηρεσία έχει δουλέψει πολύ καλά και έχει κάνει όσα έπρεπε να κάνει, αλλά δε θα πρέπει να θεωρήσουν οι δημότες ότι τα εντάλματα αυτά έχουν εκδοθεί για να πληρωθούν οι προμηθευτές. Τέλος, συμπλήρωσε πως αυτό που δεν ανάφερε ο κ. Δήμαρχος στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. είναι το από πού έχουν πληρωθεί αυτά εντάλματα (από ΣΑΤΑ, τακτικά, έκτακτα έσοδα). Είπε ακόμα ότι έχουν εκδοθεί και άλλα εντάλματα, γύρω στις 200.000,00 €, που είναι ανεξόφλητα και ότι υπάρχουν και άλλα που είναι Π.Ο.Ε.
Ο Δήμαρχος είπε ότι για την αναφορά του σε οικονομικά στοιχεία κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος πήρε αφορμή από ένα ενημερωτικό σημείωμα που έλαβε από την Οικονομική Υπηρεσία και πως ήθελε να ευχαριστήσει τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας, επειδή το να πληρωθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό μέσα σε ένα εξάμηνο σημαίνει ότι έχει προηγηθεί πολλή δουλειά. Είπε ακόμα ότι δεν έχει άλλη πληροφόρηση και ούτε και τον ενδιέφερε, ότι εκείνο που τον ενδιέφερε ήταν να ευχαριστήσει τους υπαλλήλους.
Στο σημείο αυτό ο κ. Σούλης είπε ότι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. που είχε πραγματοποιηθεί για την πρόσληψη οδηγού βυτιοφόρου ο κ. Δήμαρχος είχε διαμαρτυρηθεί για υπαλλήλους.
Ο Δήμαρχος είπε ότι κάποιοι υπάλληλοι δίνουν τον εαυτό τους και κάποιοι άλλοι όχι, ενώ ο κ. Σούλης είπε ότι γνωρίζει πώς δουλεύουν οι Υπηρεσίες.
Ακολούθως ο κ. Δήμαρχος είπε αυτή τη στιγμή ο Δήμος έχει μαζί με τους έκτακτους υπαλλήλους περίπου 65 άτομα προσωπικό, ότι κάποιοι έχουν επιλεγεί με διαδικασία Α.Σ.Ε.Π. και κάποιοι με άλλο τρόπο και ότι κάποιοι δουλεύουν, ενώ κάποιοι άλλοι… Είπε ακόμα ότι κατά καιρούς ακούγεται ότι ο Δήμος χρωστά πάρα πολλά χρήματα και ότι το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει σήμερα Δήμος που να μη χρωστά σε προμηθευτές και μάλιστα σε περίοδο που υπάρχουν και έργα για αποπληρωμή και προμήθειες. Είπε ακόμα ότι οι οφειλές αυτές δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να κινδυνεύει κάποιος να μην πληρωθεί, ότι ο Δήμος μας “δεν είναι στο κόκκινο” και συμπλήρωσε πως είχε πει στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι το χρηματικό υπόλοιπο ήταν 800.000,00€, ενώ σήμερα τον ενημέρωσαν πως είναι 1.000.000,00€ (στις τρεις Τράπεζες της Σίφνου).
Ο κ. Σούλης ρώτησε τον κ. Παπαγγελέτο αν ισχύουν αυτά που είπε ο κ. Δήμαρχος, ενώ ο κ. Παπαγγελέτος είπε ότι φυσικά και ισχύει και ότι υπάρχουν Δήμοι που χρωστάνε ακόμα και τη μισθοδοσία τους. Τέλος, είπε ότι φυσικά και δεν είναι λίγα τα χρήματα που χρωστάμε και ότι υπολογίζονται γύρω στις 600.000,00€ οι οφειλές προς τους προμηθευτές μας.
Η δημοτική σύμβουλος κα Φραγκίσκα Θεολόγου – Βλαχουτσάκου, απευθυνόμενη προς τον κ. Παπαγγελέτο, τον ρώτησε γενικά τι χρωστά ο Δήμος, πως δεν είναι μόνον οι προμηθευτές και πως υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις.
Ο κ. Παπαγγελέτος είπε ότι στην κατάσταση των 1.600.000,00€ είναι τα έκτακτα και είναι και τα τακτικά έσοδα: το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα άλλα πέντε δάνεια που έχει ο Δήμος, το leasing κ.ά.
Η δημοτική σύμβουλος κα Φραγκίσκα Θεολόγου -Βλαχουτσάκου είπε ότι είναι τα έργα και είναι και οι προμηθευτές.
Ο κ. Παπαγγελέτος είπε ότι είναι μέσα σε αυτό το ποσό των οφειλών κάποια τιμολόγια που έχουν ψηφιστεί από τη Δημαρχιακή Επιτροπή και έχουν “σταματήσει” στο Ταμείο και όσα βρίσκονται ακόμα στην ντουλάπα. Είναι δηλαδή, όπως είπε, εντάλματα ύψους 200.000,00 ευρώ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, τιμολόγια ύψους 200.000,00€ που δεν έχουν ακόμα ενταλματοποιηθεί και γύρω στις 90.000,00€ οφειλές του 2010.
Η κα Βλαχουτσάκου είπε ότι ζητά το σύνολο των οφειλών, ενώ ο κ. Παπαγγελέτος είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει για αυτό, παρά μόνον για τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί ήδη. Η κα Βλαχουτσάκου είπε ότι την ενδιαφέρει συνολικά το χρέος του Δήμου μας, ενώ ο κ. Παπαγγελέτος είπε ότι, αν υπάρχουν άλλες οφειλές, αυτές είναι εξω-λογιστικές, από τη στιγμή που δεν έχει τα παραστατικά για να μπορεί να τις αποδείξει.
Η κα Βλαχουτσάκου ρώτησε αν τα παραστατικά “πηγαίνουν” στην Οικονομική Υπηρεσία όταν πρέπει, όταν δηλαδή γίνεται η κάθε προμήθεια και η ίδια τόνισε ότι “δεν έρχονται στην ώρα τους” και ότι λένε στους προμηθευτές να τα εκδώσουν αργότερα, πράγμα που δεν είναι η σωστή διαδικασία, επομένως δεν μπορούμε να έχουμε μια σωστή εικόνα.
Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος είπε ότι αυτό το ξέρουν οι Αντιδήμαρχοι και ότι δεν είναι δυνατόν να διαπραγματεύεται τις προμήθειες ο υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας. Η κα Βλαχουτσάκου είπε ότι δεν πηγαίνει στις Υπηρεσίες και ότι θα ήθελε να κάνει μια κουβέντα με τον υπάλληλο, τονίζοντας ότι εκείνη θέλει μια γενική εικόνα, την οποία δεν μπορεί να έχει. Ο κ. Παπαγγελλέτος απάντησε ότι μπορεί να παρουσιάσει την εικόνα που έχει βάσει των εκδοθέντων τιμολογίων, ενώ η κα Βλαχουτσάκου τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται άμεσα η τιμολόγηση. Ο κ. Παπαγγελέτος είπε ότι αυτό είναι το σωστό, ενώ η κα Βλαχουτσάκου είπε ότι έτσι θα πρέπει να γίνεται. Ο Δήμαρχος είπε ότι το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο Δήμος αυτή τη στιγμή έχει καταθέσεις ύψους 1.000.000,00 ευρώ, οι δαπάνες σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι 600.000,00 ευρώ και επομένως έχουμε πλεόνασμα και υπόλοιπο στις Τράπεζες, όταν εξοφληθούν όλοι οι προμηθευτές, 400.000,00ευρώ.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Μπαμπούνης ρώτησε τι μέρος του ποσού αυτού είναι έκτακτα έσοδα και τι τακτικά, διότι ο ίδιος γνωρίζει ότι το ποσό των 900.000,00 ευρώ είναι έκτακτα και το ποσό των 100.000,00 ευρώ τακτικά. Τότε ο Δήμαρχος είπε ότι θα ήθελε να υπενθυμίσει στον κ. Μπαμπούνη ότι τα τακτικά είναι αυτά που εισπράττονται από τα ανταποδοτικά των δημοτών και αυτά της κρατικής επιχορήγησης, ενώ τα έκτακτα είναι αυτά που εξασφαλίστηκαν μετά από μεγάλη προσπάθεια από Υπουργεία, Νομαρχία κ.λ.π., αφορούν έργα και επενδύσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των προμηθευτών. Τόνισε ακόμα ότι δεν είναι κακό που αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά έκτακτα έσοδα, τα οποία εξασφαλίστηκαν με μεγάλους αγώνες.
Ο κ. Μπαμπούνης είπε ότι είναι ευχής έργον να μπορούν να πληρωθούν οι προμηθευτές από τα έκτακτα έσοδα.
Ο κ. Παπαγγελέτος είπε ότι αυτό δεν ισχύει για όλους τους προμηθευτές, ενώ ο κ. Σούλης είπε ότι ο ίδιος συμφώνησε με το Δήμαρχο και κατέγραψε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν χρήματα στο Δήμο για να πληρωθούν όλοι οι προμηθευτές και να μείνει και υπόλοιπο 400.000,00 ευρώ.
Ο κ. Παπαγγελέτος επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή το χρέος βάσει των εκδοθέντων τιμολογίων είναι 600.000,00€ (Π.Ο.Ε. του 2009 και οφειλές του 2010), ότι έχει γίνει ένα “μάζεμα” των οφειλών του 2010 (90.000,00€ περίπου), και ότι έχουν γίνει πληρωμές βάσει των όσων είπε ο Δήμαρχος.
Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος έχει 1.000.000,00 ευρώ και ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση την επόμενη ημέρα να στείλει και την ανάλυση στους δημοτικούς συμβούλους (τι ποσό υπάρχει στην κάθε τράπεζα).
Ακολούθως ο Πρόεδρος διάβασε, για ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, την από 6.8.2010 αίτηση – καταγγελία του κ. Γεώργιου Τρούλλου, ιδιοκτήτη και υπεύθυνου λειτουργίας του ξενοδοχείου “ΠΕΤΑΛΙ” (με αρ. πρωτ. εισ. 3735/9.8.2010), η οποία απευθύνεται στον Αντιδήμαρχο, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Αστυνομικό Τμήμα Σίφνου και έχει ως εξής:
“Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Σας γνωστοποιούμε ότι σήμερον, 06/08/10 και ώρα 10 π.μ., ένα Ι.Χ. έπεσε από το δημοτικό χώρο στάθμευσης στο χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου και καταπλάκωσε δύο αυτοκίνητα πελατών μας. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα περιστατικά έχουν λάβει χώρα και στο παρελθόν, παρόλες τις προφορικές αιτήσεις μας για αποκατάσταση του συγκεκριμένου χώρου. Απαιτούμε πλέον και γραπτώς όπως γίνουν οι εξής ενέργειες:
Για την αποκατάσταση των ανωτέρω, επισημαίνουμε και παρακαλούμε όπως γίνουν επείγουσες ενέργειες. Επίσης θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι παρόμοιο συμβάν μπορεί να επαναληφθεί. Αυτό δυσφημίζει ανεπανόρθωτα το ξενοδοχείο μας, καθώς οι πελάτες νιώθουν ανασφάλεια όταν σταθμεύουν στο χώρο μας και βιώνουν μία απίστευτη ταλαιπωρία και εμπειρία όπου στιγματίζει τις διακοπές τους στο νησί.
Πέραν τούτου, σημειώνεται ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για τυχόν αποφυγή ανθρωπίνων θυμάτων.”
Ο Δήμαρχος είπε ότι, πριν από ένα μήνα, ο κ. Τρούλλος τον επισκέφτηκε στο Γραφείο του, κάτι που το ξέρουν όλοι οι υπάλληλοι και οι μηχανικοί, και στην ουσία τον υποχρέωσε να δώσει λύση σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετώπιζε το ξενοδοχείο του εξαιτίας του ότι στο δημοτικό πάρκινγκ είχε απομακρυνθεί το χαλίκι που κάθε χρόνο στρώνεται την καλοκαιρινή περίοδο και έπρεπε άμεσα να γίνει μια στρώση, ούτως ώστε να προστατευτεί το ξενοδοχείο, το εστιατόριο και η πισίνα από τη σκόνη, που σηκωνόταν κάθε φορά που έμπαινε ή έβγαινε από αυτό {το πάρκινγκ} κάποιο αυτοκίνητο. Είπε ακόμα ότι ήρθαν σε επαφή με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ότι πήγε κάποιο συνεργείο (δεν ξέρει ποιο) και εκτέλεσε τη συγκεκριμένη εργασία. Επίσης ο Δήμαρχος συμπλήρωσε ότι τότε ο κ. Τρούλλος δεν του ανέφερε ότι υπάρχει τέτοια επικινδυνότητα, ούτε του είπε κάτι από όσα αναφέρει στο γράμμα του και ότι το συνεργείο που πήγε και έκανε το στρώσιμο με χαλίκι θα μπορούσε να κάνει και αυτές τις εργασίες που ο κ. Τρούλλος προτείνει στην επιστολή του. Είπε ακόμα ότι μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, συνεννοήθηκε με τον Αντιδήμαρχο να κτιστεί τοίχος για να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα, άσχετα από την ευθύνη που μπορεί να έχει ο κάθε οδηγός. Τέλος, επανέλαβε ότι σε εκείνη τη συνάντηση με τον κ. Τρούλλο, το ζητούμενο ήταν επιτακτικά να στρωθεί το πάρκινγκ και να απομακρυνθούν από αυτό τα υλικά που προορίζονταν για μια οικοδομή, την οποία {ο κ. Τρούλλος} σταμάτησε, και συμπλήρωσε ότι ο ιδιοκτήτης της οικοδομής έκανε δήλωση ότι σταματά τις εργασίες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να μην ενοχλείται το ξενοδοχείο. Είπε επίσης ότι, από ό,τι τον πληροφόρησαν και απ’ ό,τι διαπίστωσε και ο ίδιος εκ των υστέρων, δεν υπάρχει παντού η ίδια επικινδυνότητα και μόνο το συγκεκριμένο σημείο που έγινε αυτό το ατύχημα παρουσιάζει μια μικρή κλίση.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Σούλης ρώτησε ποιο συνεργείο πήγε, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Μπαμπούνης απάντησε ότι οι εργασίες έγιναν από τον κ. Νίκο Λουκιανό, ιδιοκτήτη οικοδομής, ο οποίος είχε δεσμευτεί, επειδή χρησιμοποιούσε το χώρο από την άνοιξη, σε συνεργασία με τον εργολάβο τον κ. Σπύρο Γεροντόπουλο, συμπληρώνοντας ότι το κόστος το κάλυψε ο κ. Λουκιανός, σε συνεννόηση πάντα με το Δήμο. Είπε ακόμα ότι ο κ. Λουκιανός είχε πάρει από τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Αρτεμώνα την άδεια να του επιτραπεί να κάνει τις εργασίες και στη συνέχεια να προβεί σε αποκατάσταση, όπως και έκανε (στις αρχές Ιουλίου).
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Σταυριανός ρώτησε τι έχει γίνει με την πρόσληψη του οδηγού βυτιοφόρου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Φορτσάρης είπε ότι η απόφαση έχει καθαρογραφτεί και έχει ήδη σταλεί στην Περιφέρεια, από την οποία περιμένουμε την επικύρωση.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου:
α) την υπ΄ αρ. πρωτ. 3640/3.8.2010 απόφαση του Δημάρχου Σίφνου με την οποία συγκροτήθηκε, βάσει των άρθρων 186 και 191 του Ν. 3463/2006 και σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 91/2010 απόφαση του Δ.Σ., η επιτροπή εκτίμησης του τιμήματος για την αγορά των ακινήτων που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί η κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α., στη θέση «Βορεινή» του Τ.Σ. Αρτεμώνα,
β) τα έντυπα για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας, υπογεγραμμένα από τη συμβολαιογράφο κα Σοφία Κολιογιώργη.
Ακολούθως ο Πρόεδρος είπε ότι η επιτροπή επισκέφτηκε τους χώρους και έθεσε υπόψη του Σώματος τις εκθέσεις εκτίμησης των ακινήτων, οι οποίες έχουν ως εξής:
- Ν.1 Έκθεση:
“Στη Σίφνο σήμερα 9 Αυγούστου 2010, ημέρα Δευτέρα, οι παρακάτω υπογράφοντες:
Έχοντας υπόψη:
1. Την με αρ. πρωτ. 3640/3.8.2010 απόφαση του Δημάρχου Σίφνου, με την οποία συγκροτήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Ακινήτου,
2. Τα άρθ. 186 και 191 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ Α’ 114/08-06-2006),
3. Τη με αρ. 91/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σίφνου,
4. Την αντικειμενική αξία του ακινήτου βάσει των επισυναπτομένων εγγράφων της συμβολαιογράφου Σίφνου κας Ελένης Μηλιώτη, αντί των απαιτούμενων αντίστοιχων από τη Δ.Ο.Υ. (λόγω πίεσης χρόνου),
5. Την εμπορικότητα του ακινήτου,
6. Τις τιμές αγοράς ακινήτων, όπως έχουν διαμορφωθεί και ισχύουν,
7. Τον επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε στο ακίνητο στις 4 Αυγούστου 2010 και ώρα 11:15,
8. Το εν λόγω ακίνητο είναι απαραίτητο, διότι συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτερη έκταση χωροθέτησης του Χ.Υ.Τ.Α.
Διαπιστώνουμε και γνωμοδοτούμε:
- N. 2 Έκθεση
“Στη Σίφνο σήμερα 9 Αυγούστου 2010, ημέρα Δευτέρα, οι παρακάτω υπογράφοντες:
Έχοντας υπόψη:
1. Την με αρ. πρωτ. 3640/3.8.2010 απόφαση του Δημάρχου Σίφνου, με την οποία συγκροτήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Ακινήτου,
2. Τα άρθ. 186 και 191 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ Α’ 114/08-06-2006),
3. Τη με αρ. 91/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σίφνου,
4. Την αντικειμενική αξία του ακινήτου βάσει των επισυναπτομένων εγγράφων της συμβολαιογράφου Σίφνου κας Ελένης Μηλιώτη, αντί των απαιτούμενων αντίστοιχων από τη Δ.Ο.Υ. (λόγω πίεσης χρόνου),
5. Την εμπορικότητα του ακινήτου,
6. Τις τιμές αγοράς ακινήτων, όπως έχουν διαμορφωθεί και ισχύουν,
7. Τον επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε στο ακίνητο στις 4 Αυγούστου 2010 και ώρα 11:15,
8. Το εν λόγω ακίνητο είναι απαραίτητο, διότι συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτερη έκταση χωροθέτησης του Χ.Υ.Τ.Α.
Διαπιστώνουμε και γνωμοδοτούμε:
- Ν. 3 Έκθεση
“Στη Σίφνο σήμερα 9 Αυγούστου 2010, ημέρα Δευτέρα, οι παρακάτω υπογράφοντες:
Έχοντας υπόψη:
1. Την με αρ. πρωτ. 3640/3.8.2010 απόφαση του Δημάρχου Σίφνου, με την οποία συγκροτήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Ακινήτου,
2. Τα άρθ. 186 και 191 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ Α’ 114/08-06-2006),
3. Τη με αρ. 91/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σίφνου,
4. Την αντικειμενική αξία του ακινήτου βάσει των επισυναπτομένων εγγράφων της συμβολαιογράφου Σίφνου κας Ελένης Μηλιώτη, αντί των απαιτούμενων αντίστοιχων από τη Δ.Ο.Υ. (λόγω πίεσης χρόνου),
5. Την εμπορικότητα του ακινήτου,
6. Τις τιμές αγοράς ακινήτων, όπως έχουν διαμορφωθεί και ισχύουν,
7. Τον επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε στο ακίνητο στις 4 Αυγούστου 2010 και ώρα 11:15,
8. Το εν λόγω ακίνητο είναι απαραίτητο, διότι συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτερη έκταση χωροθέτησης του Χ.Υ.Τ.Α.
Διαπιστώνουμε και γνωμοδοτούμε:
Το προς εκτίμηση ακίνητο της κας Χρυσάνθης Αβρανοπούλου με αρ. Κ.Α.Ε.Κ. 290220609022 βρίσκεται στη Διοικητική Περιφέρεια του Τοπικού Διαμερίσματος Αρτεμώνα του Δήμου Σίφνου, εκτός οικισμού, στη θέση «Βορεινή».
Η επιτροπή δεν ελέγχει τίτλους ιδιοκτησίας ούτε της προσκομίστηκαν.
Το προς εκτίμηση ακίνητο έχει συνολικό εμβαδό 4.385 τ.μ. κατά το κτηματολόγιο.
Το ανωτέρω προτεινόμενο ακίνητο συνορεύει βόρεια – ανατολικά και νότια με ιδιοκτησία του Δήμου Σίφνου και δυτικά με ιδιοκτησία της Σωτηρίας Νεοφύτου.
Η αντικειμενική αξία του ακινήτου σύμφωνα με τον υπολογισμό της συμβολαιογράφου Σίφνου Ελένης Μηλιώτη ανέρχεται στο ποσό των επτά χιλιάδων οκτακοσίων ενενήντα τριών ευρώ (7.893€) {4.385 τ.μ. Χ 1,8€/τ.μ.}.
Βάσει των αγοραπωλησιών, οι οποίες έχουν γίνει κατά την τελευταία τριετία, η εμπορική αξία των ακινήτων στην περιοχή συμπίπτει με την αντικειμενική.
Η Επιτροπή κρίνει ότι, για τη διασφάλιση ολοκλήρωσης του απαραίτητου έργου του Χ.Υ.Τ.Α. ν. Σίφνου, η συνολική αξία του ακινήτου ανέρχεται στο ποσό των δέκα χιλιάδων, εννιακοσίων εξήντα δύο ευρώ και πενήντα λεπτών (10.962,50€) {4.385 τ.μ. Χ 2,5€/τ.μ.}.“
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Σούλης είπε ότι το θέμα του Χ.Υ.Τ.Α. τον έχει απασχολήσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε δημοτικός σύμβουλος και ότι είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, που “καίει” όλο το νησί. Απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο είπε ότι στις αρχές του 2007, με την έναρξη της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, ο Δήμαρχος είχε πει ότι το έργο θα εντασσόταν στο Δ΄ Κ.Π.Σ. και ότι τότε είχαν επιμείνει, γιατί το είχαν διερευνήσει το θέμα, ότι στο Δ΄ Κ.Π.Σ. δεν μπορούν να ενταχθούν τέτοια έργα, κάτι που δεν έλαβε υπόψη του ο Δήμαρχος, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύς πολύτιμος χρόνος. Είπε ακόμα ότι κατόπιν περίμεναν να δουν πού θα ενταχθεί το έργο, αφού υπήρχε και η υπόσχεση του τότε υπουργού ΠΕ.Χ.Ω.Δ.Ε. για την υλοποίησή του. Στη συνέχεια υπέβαλε το ερώτημα “τώρα πού έχει ενταχθεί το έργο και αν έχει υπογραφτεί κάποια προγραμματική σύμβαση”. Είπε ακόμα ότι, εκτός των άλλων, η “ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε.” ανακαλύπτει τώρα ότι το ακίνητο για το οποίο γίνονταν οι διαπραγματεύσεις ως σήμερα και για τόσα χρόνια έχει πρόβλημα με τα όριά του. Και συμπλήρωσε ότι, χωρίς να γνωρίζουμε καν την ιδιοκτησία μας, χωρίς να δούμε τοπογραφικά της περιοχής και, ενώ το κτηματολογικό γραφείο δίνει άλλα στοιχεία, διαφορετικά από αυτά που έχουμε εμείς, καλείται σήμερα το Δ.Σ. να συμφωνήσει στην αγορά των όμορων ιδιοκτησιών. Και τόνισε πως, αν ανήκει στο Δήμο πραγματικά το ακίνητο αυτό των 65 τετραγωνικών στρεμμάτων, είναι άδικο να αγοράσει τα άλλα ακίνητα, εάν όμως δεν του ανήκει αυτή η έκταση για ποιο λόγο θα πρέπει ο Δήμος να μπει στη διαδικασία αγοράς τους, ενώ η ευθύνη ανήκει σε άλλους. Είπε ακόμα ότι καταλαβαίνει την πίεση του χρόνου, όμως τόσα χρόνια έχουν δοθεί υποσχέσεις από το Δήμαρχο για το έργο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ο Δήμος το οικόπεδο, ότι πρέπει να γίνει το έργο και ότι δε θα πρέπει ούτε η αντιπολίτευση ούτε κανένας άλλος να διαφωνήσει, προκειμένου αυτό να προχωρήσει, αλλά διαπιστώνει μια ανοργανωσιά, ότι το θέμα έρχεται προς ψήφιση αιφνιδιαστικά και με εκβιαστικό τρόπο και πως δεν μπορεί να συλλάβει για ποιο λόγο γίνεται όλο αυτό έτσι, στα γρήγορα. Τέλος, είπε ότι θα ήθελε να γίνει μια γενική συζήτηση για το έργο γενικά και για το ποια τελικά είναι η περιουσία του Δήμου και αν υπάρχει συμφωνία με τα δηλωθέντα στο Κτηματολόγιο. Τόνισε ότι θέλει το έργο να γίνει και να γίνει και αμέσως και ότι θα ψηφίσει θετικά, ότι θα ήθελε τα πράγματα να μπουν σε μια σειρά και ότι πραγματικά στεναχωριέται.
Στο σημείο αυτό προσήλθε ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Αρτεμώνα κ. Φρατζέσκος Λουκατάρης.
Ο Δήμαρχος είπε πως δεν καταλαβαίνει γιατί, μετά από τόσο καιρό και μετά από τόσες συζητήσεις που έχουν γίνει, επαναφέρουν ένα θέμα που λίγο ως πολύ είναι γνωστό και πως όλος ο κόσμος γνωρίζει την εξέλιξη του Χ.Υ.Τ.Α. Στη συνέχεια ρώτησε αν διαφωνεί κανείς ότι αυτό το έργο ήταν πρώτη προτεραιότητα του Δήμου και ότι είχε σταματήσει εξαιτίας της άρνησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να δώσει αδειοδότηση για το χώρο. Στο σημείο αυτό ο κ. Σούλης είπε ότι δεν έχει δώσει αδειοδότηση η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ ο Δήμαρχος είπε πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι χωρίς αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ρώτησε ακόμα γιατί δεν επισκέπτονται το μηχανικό του Δήμου για να ενημερωθούν, ενώ ο κ. Σούλης είπε ότι δε βρίσκουν το μηχανικό.
Έγινε συζήτηση για το θέμα του προσωπικού, κατά την οποία ο Δήμαρχος είπε ότι κάποιοι υπάλληλοι δε θέλουν να έχουν καμία συνεργασία με το Δήμαρχο και ελέγχονται από την αντιπολίτευση και αναφέρθηκε σε υπαλλήλους που αρνούνται να “κτυπούν” την κάρτα. Και συνέχισε λέγοντας ότι το θέμα του Χ.Υ.Τ.Α. ήταν μέσα στις πρώτες προτεραιότητες του Δήμου, όπως και η αποχέτευση, ότι πρόκειται για πάρα πολύ δύσκολα έργα που καθυστέρησαν και ότι με δικές του προσωπικές επαφές βγήκαν από τα αδιέξοδα. Στη συνέχεια είπε πως όλοι γνώριζαν ότι τρεις φορές υπήρχε για την αποχέτευση αρνητική εισήγηση από τη Ν.Ε.ΧΩ.Π. για τη χωροθέτηση του χώρου, ότι για το Χ.Υ.Τ.Α. υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση και ότι το θέμα έφτασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να καταφέρουν επιτέλους μετά από ένα ενάμιση χρόνο προσπαθειών να πάρουν τη γνωμοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Είπε ακόμα ότι στα 4 από τα 5 μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν αυτή τη στιγμή οδηγίες για επιβολή προστίμων στους Δήμους, διότι όχι μόνον δεν έχουν εκπονήσει μελέτες αλλά ούτε καν έχουν κάνει χωροθέτηση για τα Χ.Υ.Τ.Α. Ακόμα συμπλήρωσε ότι η Σίφνος μαζί με τη Νίσυρο και την Τήνο έχουν υπογράψει με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Προγραμματική Σύμβαση, δεσμευόμενος να την παρουσιάσει την επόμενη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είπε επίσης ότι έχει συνεννοηθεί με τον κ. Ρήγα, επειδή τα έργα αυτά είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ακόμα και από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της εργολαβίας από την ΕΓΝΑΤΙΑ, που αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει επιχειρησιακό πρόγραμμα στα Δωδεκάνησα, να αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ το Χ.Υ.Τ.Α. Σίφνου. Είπε ακόμα ότι με την προοπτική της ανάληψης του έργου από την ΕΓΝΑΤΙΑ, επισκέφτηκαν τη Σίφνο πριν από 15 ημέρες, κάτι που γνωρίζει ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Αρτεμώνα, τρεις μηχανικοί της ΕΓΝΑΤΙΑ, που έκαναν “φύλλο και φτερό” όλο το φάκελο του Χ.Υ.Τ.Α. και διαπίστωσαν πως υπάρχει ωριμότητα για την υλοποίηση του έργου. Και απευθυνόμενος προς τον κ. Σούλη είπε ότι υπάρχει και τοπογραφικό και κτηματολόγιο, ότι τα χρήματα {για την αγορά των ακινήτων} θα πληρωθούν μέσα από το πρόγραμμα και ότι δε θα χρεωθεί ο Δήμος της Σίφνου ούτε ένα ευρώ. Ακολούθησε έντονος διάλογος με τον κ. Σούλη.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ζήτησε να ηρεμήσουν και διάβασε την από 9.8.2010 επιστολή της δημ. συμβούλου κας Φραγκίσκας Θεολόγου – Βλαχουτσάκου (με αρ. πρωτ. εισ. 3727/9.8.2010):
“Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι συνάδελφοι,
Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, από όσα έγγραφα μου προσκομίστηκαν από τις Υπηρεσίες του Δήμου Σίφνου, κατόπιν σχετικής αιτήσεώς μου, στην οποία ζητούσα να μου παραδοθούν από το φάκελο του Χ.Υ.Τ.Α. όσα που αφορούν στην προκύψασα ανάγκη αγοράς ιδιωτικών οικοπέδων για την κατασκευή του έργου, δεν προκύπτει από κανένα έγγραφο η υπόδειξη εκ μέρους κάποιας αρμόδιας Υπηρεσίας για μετατόπισή του ή για ανάγκη εξασφάλισης επιπλέον έκτασης από τη δημοτική, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η σχετική μελέτη προκαταρκτικής εκτίμησης και αξιολόγησης και βάσει της οποίας προτάθηκε η τελική θέση Θ1.
Θεωρώ, λοιπόν, απαραίτητο, κατόπιν των ανωτέρω, ο επιβλέπων του έργου να προσκληθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να απαντήσει σε απορίες – ερωτήματά μας και βέβαια να μας καταθέσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής γραπτή σχετική αναφορά όλου του ιστορικού.”
Μετά την ανάγνωση της επιστολής, ο Πρόεδρος είπε ότι σε κάποια συνεδρίαση θα γίνει αυτή η συζήτηση με την παρουσία του επιβλέποντα μηχανικού.
Το λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Μπαμπούνης, ο οποίος είπε ότι εκ των προτέρων θα ήθελε να δηλώσει ότι φυσικά και θα ψηφίσει θετικά για το συγκεκριμένο θέμα και ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. είναι ένα τεράστιο έργο για το νησί μας, το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει χθες. Είπε ακόμα πως φαίνεται πως είναι σε ένα πολύ καλό δρόμο και ευελπιστεί πως θα υλοποιηθεί. Και συμπλήρωσε πως και ο ίδιος προσπάθησε να ενημερωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα για την πορεία του έργου, ότι μίλησε προσωπικά με τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, ο οποίος τον ενημέρωσε σε κάποια θέματα, που οφείλει να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, είπε ότι το πρώτο θέμα είναι ότι, παρά την απόφαση που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, αν θυμάται καλά τον περασμένο Μάρτη, για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας, δεν έχει υπογραφτεί καμία σύμβαση με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, και συμπλήρωσε ότι το έργο θα γίνει με δύο τρόπους: είτε ο Δήμος θα δημοπρατήσει το έργο σε συνεργασία με την Τ.Υ.Δ.Κ., μια και δόθηκε η δυνατότητα με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, του κ. Αρναουτάκη, Δήμοι νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων να γίνουν φορείς υλοποίησης τέτοιων έργων, εφόσον είναι πολύ δύσκολο να πιστοποιηθούν, είτε θα γίνει μέσω της ΕΓΝΑΤΙΑ, που ευελπιστεί να “κατέβει” στα νησιά και να εκτελέσει και άλλα σημαντικά έργα.
Ο κ. Σούλης είπε ότι ο Δήμαρχος ανέφερε πριν ότι έχει υπογραφτεί η Προγραμματική Σύμβαση, ενώ ο Δήμαρχος είπε ότι δεσμεύεται να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο αντίγραφο αυτής.
Ο κ. Μπαμπούνης είπε ότι, απ’ ό,τι φαίνεται, η εταιρεία που έχει αναλάβει και τη μελέτη της αποχέτευσης των κεντρικών οικισμών, η ΝΑΜΑ, δεν είχε κάποια συνεργασία με το Δήμο, γιατί φτάσαμε τώρα “στο παρά πέντε” να ελέγξει η Περιφέρεια το φάκελο και να διαπιστώσει πως υπάρχει αυτό το πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες.
Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε ως αερολογίες, αοριστίες και ακαταλαβίστικα τα λεγόμενα του κ. Μπαμπούνη.
Ο κ. Μπαμπούνης ζήτησε να ολοκληρώσει τη σκέψη του λέγοντας ότι ευελπιστεί να έχει καταλάβει ο κόσμος το τι έχει γίνει με βάση την ενημέρωση που ο ίδιος προσωπικά είχε από τον κ. Βουτσίνο.
Η δημοτική σύμβουλος κα Φραγκίσκα Θεολόγου – Βλαχουτσάκου είπε ότι ο κ. Πρόεδρος γνωρίζει, κατόπιν όλων των εγγράφων που κατέθεσε στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι η ίδια ζήταγε έγγραφα, ότι δεν αρκούνταν σε λόγια και ότι έχει καταντήσει “άπιστος Θωμάς”, τονίζοντας ότι την έχουν κάνει “άπιστο Θωμά”. Είπε ακόμα ότι αυτό που επισημαίνει στο παραπάνω σημείωμά της είναι ότι όντως δεν προκύπτει από κανένα έγγραφο ότι ζητείται από το Δήμο η αγορά γης, ότι μέσα από τα έγγραφα, τις μελέτες, τις αξιολογήσεις και τη βαθμολόγηση φαίνεται ότι ο Δήμος έχει υποδείξει δύο θέσεις – σημεία, το Θ1 και το Θ2, και τα δύο δημοτικά, και ότι πουθενά δεν αναφέρεται ότι υπάρχει ιδιωτική γη. Τόνισε ακόμα ότι πουθενά δεν υπάρχει το έγγραφο που ζήταγε από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. για το γιατί θα πρέπει να αγοραστεί έκταση. Είπε επίσης ότι και βέβαια συμφωνεί και με τον κ. Σούλη και με τον κ. Μπαμπούνη, τονίζοντας ότι κανένας δεν πρόκειται να καταψηφίσει, διότι πρόκειται για ένα θέμα που “καίει”, συμπληρώνοντας ότι εκείνη δεν πρόκειται να ξεχάσει ότι τέτοια εποχή πριν από τέσσερα χρόνια ο Δήμος αγόρασε οικόπεδα για το ΒΙΟ.ΚΑ. των κεντρικών οικισμών, ότι τα οικόπεδα αυτά έμειναν και βιολογικός δεν υπάρχει. Απευθυνόμενη προς το Δήμαρχο του είπε πως δεν μπορεί να την πείσει, ότι από αυτό το θέμα ορμώμενη ζήτησε να οριστεί στην επιτροπή εκτίμησης των ακινήτων και για το λόγο αυτό ζήταγε και τα έγγραφα, διότι της θύμισε αυτό που συνέβη 4 χρόνια πριν. Είπε ακόμα ότι, όταν {δημοτικοί σύμβουλοι} τόλμησαν τότε να κάνουν κάποιες ερωτήσεις, κατηγορήθηκαν ότι δε θέλουνε να γίνει ο βιολογικός. Και συνέχισε λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή θα δεχτούν την αγορά γιατί έτσι πρέπει, αλλά για εκείνη παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, ότι υπάρχουν ευθύνες και πως πρέπει να ξέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι τι γίνεται. Τέλος, τόνισε ότι θέλει να έρθει ο επιβλέπων μηχανικός, ο οποίος ανέλαβε το έργο, γιατί στην ίδια δεν εμφανίστηκε κανένας μα κανένας υπάλληλος του Δήμου να της χορηγήσει κάποια έγγραφα και ότι ο μόνος ο οποίος της έστειλε στοιχεία από το Κτηματολόγιο ήταν ο κ. Κορακής, ο οποίος όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα θέματα. Τελειώνοντας, είπε ότι θα ήθελε να ξέρει με ποιον πρέπει να μιλάει, ποιος έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια το φάκελο και ασχολείται με το έργο.
Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος είπε ότι πρόκειται για ένα έργο 3.500.000,00 ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Δ΄ ΚΠΣ και ότι αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση για κάποια “ψίχουλα” μερικών χιλιάδων ευρώ, τα οποία είναι εξασφαλισμένα και δεν πρόκειται ο Δήμος της Σίφνου να δώσει ούτε ένα ευρώ. Είπε ακόμα ότι, αντί να λένε «μπράβο» στις Υπηρεσίες του Δήμου που κατάφεραν να ωριμάσουν ένα έργο, το μοναδικό στις Κυκλάδες, μια και δεν υπάρχει άλλος Χ.Υ.Τ.Α. στις Κυκλάδες ώριμος για δημοπράτηση, έρχονται και λένε πως δεν υπάρχει μηχανικός, δεν υπάρχουν υπάλληλοι, έχουν γίνει λάθη, η ΝΑΜΑ, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες, δεν ήξερε τη δουλειά της, χαρακτηρίζοντας ως παράλογη όλη αυτή την κατάσταση.
Η κα Βλαχουτσάκου ζήτησε αποδείξεις, λέγοντας ότι πάντα λειτουργεί με έγγραφα και πως όλοι γνωρίζουν ότι είναι τυπική.
Ο Δήμαρχος είπε στην κα Βλαχουτσάκου ότι θα πάρει το βραβείο της παραπληροφόρησης και αναφέρθηκε στο θέμα του ΒΙΟ.ΚΑ. που έθιξε η κα Βλαχουτσάκου, ρωτώντας την πώς θα χωροθετούσαν το χώρο του ΒΙΟ.ΚΑ. χωρίς τη γη, πώς θα προχωρούσε η μελέτη και πώς θα εξασφαλιζόταν έγκριση από τη Ν.Ε.ΧΩ.Π.
Η κα Βλαχουτσάκου είπε στο Δήμαρχο ότι ξεχνάει εύκολα και ότι τον πιο βασικό ρόλο σχετικά με την απόφασή τους για τη χωροθέτηση του ΒΙΟ.ΚΑ. έπαιξε το γεγονός ότι επρόκειτο για δημόσια – δημοτική έκταση και δεν υπήρχε ανάγκη να αγοραστεί γη. Και συμπλήρωσε πως, όταν εκείνη σε απορία της καθώς έβλεπε τα βράχια και ρώταγε πώς θα γίνει στο σημείο εκείνο πρόσβαση, πήρε την απάντηση πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ξαφνικά είπαν πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση από εκεί και ότι πρέπει να γίνει αγορά. Είπε ακόμα ότι κάπως παραπλήσια ξεκίνησε και το έργο του Χ.Υ.Τ.Α. και πως έχει καταγεγραμμένες τις σχετικές συζητήσεις. Συμπλήρωσε ότι έχει πάντα το θάρρος της γνώμης, πως μιλά ξεκάθαρα και πως δεν μπορεί να την κατηγορεί {ο Δήμαρχος} για παραπληροφόρηση. Είπε ακόμα ότι με το έργο του Χ.Υ.Τ.Α. είχε υποβάλει το ερώτημα αν η γη είναι δημόσια και πήρε την απάντηση πως είναι δημόσια.
Ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει δέσμευση από την ΕΓΝΑΤΙΑ, με εντολή του κ. Ρήγα, τα δύο αυτά μεγάλα έργα για τη Σίφνο, ο Χ.Υ.Τ.Α. και η αποχέτευση να μπουν σε άμεση προτεραιότητα. Η κα Βλαχουτσάκου ζήτησε τα σχετικά έγγραφα, διότι, όπως είπε, δεν πιστεύει πλέον τα λεγόμενα του Δημάρχου, διότι οκτώ χρόνια περιμένει να προχωρήσουν τα έργα αυτά.
Έγινε έντονος διάλογος μεταξύ του Δημάρχου και της κας Βλαχουτσάκου, κατά τη διάρκεια του οποίου η κα Βλαχουτσάκου είπε ότι βρίσκεται εκεί {στο Δημοτικό Συμβούλιο} για το συμφέρον του κόσμου και όχι για συμφέροντα δικά της ή διαφόρων και ζήτησε έγγραφα σχετικά με το έργο του Χ.Υ.Τ.Α.
Ο Δήμαρχος είπε ότι την επόμενη μέρα θα εκδώσει δελτίο τύπου για την εξέλιξη των δύο έργων και τη δέσμευση που υπάρχει να τα αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ.
Η κα Βλαχουτσάκου είπε στο Δήμαρχο να “μη γυρίζει την κουβέντα” και ότι το θέμα αυτή τη στιγμή είναι η αγορά των οικοπέδων.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ξανά στο δελτίο τύπου που θα κυκλοφορήσει και η κα Βλαχουτσάκου είπε ότι εύχεται να λέει αλήθεια, γιατί το έργο το έχει ανάγκη το νησί.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Σούλης είπε ότι θέλουν να προχωρήσουν τα δύο αυτά μεγάλα έργα για το νησί και σχολίασε την επαναλαμβανόμενη αναφορά του Δημάρχου στην ΕΓΝΑΤΙΑ και στον κ. Ρήγα. Στο σημείο αυτό τον διέκοψε ο Δήμαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα που έκανε η ΕΓΝΑΤΙΑ ενάμιση χρόνο πριν (δρόμος Βορεινής, Αγίου Ανδρέα κ.ά.), τονίζοντας ότι το μεγάλο έργο της ΕΓΝΑΤΙΑ συνεχίζεται. Ο κ. Σούλης συνέχισε λέγοντας ότι θέλουν να βοηθήσουν να γίνουν τα έργα, πως είναι σύμφωνοι με την ανάληψη της εκτέλεσης των έργων από την ΕΓΝΑΤΙΑ και ότι, όπως είχε αναφέρει και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τη σημερινή κυβέρνηση να “κατέβει” η ΕΓΝΑΤΙΑ στα νησιά, όπως έχει ζητηθεί και από τα Δωδεκάνησα και από τις Κυκλάδες. Είπε ακόμα ότι, αν έρθει, θα τη δεχτούν “με ανοιχτές αγκάλες”, ενώ ο κ Δήμαρχος του είπε ότι ψεύδονται όταν λένε ότι δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση για το Χ.Υ.Τ.Α., διότι και προγραμματική σύμβαση υπάρχει και μελέτη ώριμη.
Ακολούθως ο κ. Σούλης διάβασε και κατέθεσε στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου το με αρ. πρωτ. 225/8.6.2010 έγγραφο της “ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε.” (Σύμβουλοι Τεχνικής και Οικονομικής Υποστήριξης) προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (κ. Αντώνη Βουτσίνο), το οποίο έχει ως εξής:
“Αγαπητέ κ. Βουτσίνε,
Σε εφαρμογή του πρακτικού της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ στελεχών της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων και της ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε. στις 19.5.2010 στα γραφεία της Ε.Δ.Α. και το οποίο σας διαβιβάστηκε με το ref: 198/26.5.2010 έγγραφό μας, προχωρήσαμε σε έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του χώρου, στον οποίο προβλέπεται η κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α. Σίφνου και συγκεκριμένα προμηθευτήκαμε απόσπασμα του κτηματολογικού διαγράμματος του οικοπέδου.
Από τη σύγκριση του κτηματολογικού διαγράμματος με το τοπογραφικό του οικοπέδου διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
Το οικόπεδο, στο οποίο προβλέπεται η κατασκευή του Χ.Υ.ΤΑ. Σίφνου σύμφωνα με το τοπογραφικό της μελέτης έχει επιφάνεια 49.411 τ.μ.
Από το κτηματολογικό απόσπασμα προκύπτει ότι η επιφάνεια του οικοπέδου, ιδιοκτησίας Δ. Σίφνου, με ΚΑΕΚ 290220609001 έχει επιφάνεια 62.850 τ.μ.
Η μορφή των δύο οικοπέδων, σύμφωνα και με το τοπογραφικό σκαρίφημα που επισυνάπτουμε, είναι εντελώς διαφορετική. Τρία δε τμήματα του χώρου, όπου προβλέπεται να γίνει η κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α. ανήκουν σε εκτάσεις, που σύμφωνα με την πληροφόρηση που πήραμε από το Δ. Σίφνου, ανήκουν σε ιδιώτες και συγκεκριμένο τμήμα επιφάνειας 4.175 τ.μ. στο οικόπεδο με ΚΑΕΚ 290220609022, τμήμα επιφάνειας 3.966 τ.μ. στο οικόπεδο με ΚΑΕΚ 290220609003 και τμήμα επιφάνειας 6.737 τ.μ. στο οικόπεδο με ΚΑΕΚ 290220609004.
Ύστερα από τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα του πρακτικού της συνάντησης στις 19.5.2010, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η μεθοδολογία υλοποίησης του έργου.
Αναμένοντας τις οδηγίες σας για το ως άνω θέμα, δεν προχωρήσαμε στην αποστολή των παρατηρήσεων προς τον μελετητή.”
Ακολούθησε έντονος διάλογος μεταξύ του Δημάρχου και του δημοτικού συμβούλου κ. Κώστα Σούλη.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Μπαμπούνης είπε ότι τον λυπεί το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο για άλλη μια φορά χρησιμοποιείται για προεκλογική καμπάνια, προβοκάτσια και μετάθεση ευθυνών με ανέντιμο τρόπο.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Σταυριανός είπε ότι θεωρεί δεδομένο πώς θα ψηφίσει θετικά για το προς συζήτηση θέμα, διότι αφορά σε ένα έργο πνοής για το νησί. Και συμπλήρωσε πως θα ήθελε να συμφωνήσει με τον κ. Μπαμπούνη, ότι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο έχει θητεία ως τις 31.12.2010 και ότι τίποτα προεκλογικό δεν πρέπει να έχει σχέση με αυτό το Συμβούλιο. Και απευθυνόμενος στο Δήμαρχο του είπε ότι εκείνοι μπορούν να λογοδοτήσουν για το τι έκαναν και ότι ο κ. Δήμαρχος θα πρέπει να λογοδοτήσει για το τι δεν έκανε. Είπε ακόμα ότι τους ακούει ο κόσμος να αναφέρονται σε δύο σημαντικότατα έργα για το νησί μας, που είναι ζήτημα ζωής (ο Χ.Υ.Τ.Υ. και ο βιολογικός). Είπε επίσης ότι για τόσο σοβαρά θέματα πρέπει να υπάρχει σύμπνοια στο Δημοτικό Συμβούλιο και ας έχουν γίνει λάθη, ότι δεν πειράζει και ότι πρέπει ό,τι χρειαστεί να ξαναξεκινήσει από την αρχή. Είπε ακόμα ότι για τον ίδιο είναι επιεικώς γελοίο να βρίσκονται σε μια αντιπαράθεση για το τι υπάρχει και το τι δεν υπάρχει, και ο ένας να υποστηρίζει το ένα και ο άλλος το άλλο. Τέλος, είπε ότι φυσικά και ψηφίζει θετικά.
Και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Δήμαρχος συμφώνησαν με τα λεγόμενα του κ. Σταυριανού.
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η κα Βλαχουτσάκου ζήτησε να ενταχθεί σαν θέμα το αίτημα που υπέβαλε με την από 9.8.2010 αίτησή της και να έρθει σε συνεδρίαση του Δ.Σ. ο υπάλληλος για να δώσει μια πλήρη ενημέρωση, διότι πολλές φορές, όπως είπε, έχει καταγραφτεί στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ότι ζητείται ενημέρωση για κάποιο θέμα σε επόμενη συνεδρίαση και ποτέ δεν έχει γίνει.
Ο Δήμαρχος είπε ότι ο κ. Μιχάλης Χανούτσος απουσιάζει με άδεια και ότι υπεύθυνη είναι η κα Αθηνά Βαλαμβάνου. Τότε η κα Βλαχουτσάκου είπε στον Πρόεδρο ότι, όπως γνωρίζει, η ίδια λειτουργεί τυπικά τόσον καιρό και ότι ποτέ δε θα απευθυνθεί στις Υπηρεσίες του Δήμου να ρωτήσει αλλά ότι μιλάει πάντα και αιτείται οτιδήποτε μέσω του Προεδρείου και της Γραμματείας του Δ.Σ. Και ρώτησε για ποιο λόγο δεν ασχολήθηκε κάποιος με το αίτημά της και ποιος έχει το φάκελο.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. απάντησε πως επικοινώνησε με τον κ. Ζαννή Παλαιό, ο οποίος του είπε ότι το συγκεκριμένο φάκελο τον έχει χρεωθεί ο κ. Χανούτσος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και ένα χρόνο.
Ο Δήμαρχος είπε ότι σύμφωνα με την αίτηση της κα Βλαχουτσάκου υποχρεούνται να παρουσιάσουν το φάκελο στη συνεδρίαση του Δ.Σ., ενώ ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρτεμώνα κ. Φρατζέσκος Λουκατάρης είπε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν είναι αλήθεια αυτό που λέει και ότι κάποιος ασχολείται με το φάκελο του έργου.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. τόνισε με έμφαση ότι μεταφέρει στο Σώμα την απάντηση που του έδωσε ο κ. Παλαιός, ενώ ο Πρόεδρος του Τ.Σ. είπε ότι θα έπρεπε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. να είχε δώσει την εντολή στη συγκεκριμένη υπάλληλο (κα Αθηνά Βαλαμβάνου). Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος είπε ότι με βάση την αίτηση της κας Βλαχουτσάκου θα δώσει εντολή στην υπάλληλο να ασχοληθεί με το θέμα.
Tο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του:
α) την υπ΄ αρ. 91/2010 απόφασή του, περί ορισμού επιτροπής εκτίμησης ακινήτων στη θέση “Βορεινή”, για αγορά τους από το Δήμο (για την κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α.),
β) τη με αρ. πρωτ. 3640/3.8.2010 απόφαση του Δημάρχου Σίφνου κ. Γιάννη Γεροντή, με την οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση της επιτροπής εκτίμησης των ακινήτων,
γ) τις εκθέσεις εκτίμησης ακινήτων που συνέταξε η επιτροπή,
δ) το από 9.8.2010 αίτημα της δημοτικής συμβούλου κας Φραγκίσκα Θεολόγου – Βλαχουτσάκου,
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι Ο Μ O Φ Ω Ν Α:
α) Να επικυρώσει τις εκθέσεις εκτίμησης ακινήτων:
- του κ. Νεόφυτου Θεολόγου με Κ.Α.Ε.Κ. 290220609004 ,
- του κ. Φρατζέσκου Αποστολίδη με Κ.Α.Ε.Κ. 290220609003. και
- της κας Χρυσάνθης Αβρανοπούλου με ΚΑ.Ε.Κ. 290220609022, που βρίσκονται στη Διοικητική Περιφέρεια του Τοπικού Διαμερίσματος Αρτεμώνα του Δήμου Σίφνου, εκτός οικισμού, στη θέση “Βορεινή”.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις η συνολική αξία του πρώτου ακινήτου, έκτασης 8.000 τ.μ., ανέρχεται στο ποσό των 20.000,00€ , του δεύτερου ακινήτου, έκτασης 8.042 τ.μ., στις 20.105,00€ και του τρίτου ακινήτου, έκτασης 4.385 τ.μ., στις 10.962,50€.
β) Εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο κ. Ιωάννη Γεροντή για την υπογραφή των σχετικών συμβολαιογραφικών πράξεων με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και οποιουδήποτε άλλου εγγράφου απαιτηθεί στο πλαίσιο της ανωτέρω διαδικασίας.
γ) Να προκληθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο αρμόδιος υπάλληλος για να ενημερώσει το Σώμα, να απαντήσει σε απορίες – ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων και να καταθέσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής γραπτή σχετική αναφορά όλου του ιστορικού.
Η απόφαση αυτή πήρε α/α 130/2010, υποβάλλεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού και αποστέλλεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων κ. Νεόφυτο Θεολόγο, κ. Φρατζέσκο Αποστολίδη και κα Χρυσάνθη Αβρανοπούλου.
Θ Ε Μ Α 2ο: Υποβολή αιτήματος προς τη Διεύθυνση Δασών για παραχώρηση κατά χρήση δημόσιας έκτασης εμβαδού 49.410,86 τ.μ. στη θέση «Βορεινή» για τη λειτουργία του έργου “Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.)
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου το με αρ. πρωτ. 2942/20.7.2010 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Νομού Κυκλάδων (με αρ. πρωτ. εισ. 3493/22.7.2010), το οποίο έχει ως εξής:
“Σε απάντηση του παραπάνω (1) σχετικού σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α. Τμήμα της έκτασης Ε2= 11.769,65 τ.μ. ως δασικής μορφής έκταση της παρ. 2 & 3, Ν. 998/79
Β. Τμήμα Ε1 = 37.641,21 τ.μ. ως χορτολιβαδικής μορφής της παρ. 6β, του ιδίου άρθρου και Νόμου, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα με το Ν. 3208/03.
Επιπλέον σύμφωνα με το Ν. 3208/03 (ΦΕΚ 303/Α/24.12.03), άρθρο 1, παρ. 2: «… Οι δημόσιες μη εποικιστικές εκτάσεις των περιπτώσεων β΄ και γ΄ της παραγράφου 6, … που δεν παραδόθηκαν κατά τις διατάξεις του άρθρου 74 στις γεωργικές υπηρεσίες, εξακολουθούν να τελούν υπό τη διοίκηση και διαχείριση της δασικής υπηρεσίας, με μέριμνα της οποίας χαρτογραφούνται και διατίθενται για την εξυπηρέτηση των σκοπών που αναφέρονται στα άρθρα 45 έως και 61 του παρόντος νόμου και στο άρθρο 13 παράγραφος του Ν. 2734/1987 ή χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι ή για τη δημιουργία νέων δασών». Εφόσον λοιπόν, το παραπάνω χορτολιβαδικής μορφής τμήμα δεν έχει αναγνωριστεί τελεσίδικα ως ιδιωτικό και δεν έχει γίνει παράδοση – παραλαβή του στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Νομού Κυκλάδων, αυτό τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Υπηρεσίας μας και διέπεται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.
Ανακεφαλαιώνοντας και προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία παραχώρησης από το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν, είναι τα παρακάτω:
α) Αίτηση του φορέα του έργου, για την παραχώρηση του συνόλου της έκτασης των (11.769,65+37.641,21) 49.410,86 τ.μ. που διαχειρίζεται ως δημόσια.
β) Φυτοτεχνική μελέτη αποκατάστασης του χώρου μετά την παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ, καθώς και της τμηματικής αποκατάστασης, όπως περιγράφεται στη σελ. 48 της υποβληθείσας τεχνικής έκθεσης και είχε ζητηθεί με το (3) σχετικό.
Η παραπάνω φυτοτεχνική μελέτη θα υποβληθεί στην Υπηρεσία μας για έλεγχο και θεώρηση και θα συμπεριληφθεί στα συνημμένα που θα προωθηθούν στο ΥΠΕΚΑ.
γ) Βεβαίωση του αρμόδιου φορέα, σύμφωνα με την οποία η επιλογή της θέσης του έργου είναι μονοσήμαντη.
δ) Βεβαίωση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου σύμφωνα με την οποία, στην εν λόγω θέση δεν υφίσταται και δεν δύναται να διατεθεί για το σκοπό αυτό άλλη Δημόσια μη Δασική έκταση (π.χ. χορτολιβαδική κ.λ.π.) ή άλλη ιδιωτική μη Δασικής μορφής που δύναται να απαλλοτριωθεί.
ε) Βεβαίωση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με το ίδιο ως άνω περιεχόμενο.
στ) Γνώμη του Νομαρχιακού Συμβουλίου περί της καταλληλότητας του χώρου, και τις γενικότερες επιπτώσεις σε υφιστάμενες επιχειρήσεις.
Τα υπό στοιχεία (δ) & (ε) απαιτούμενα, θα προκληθούν από δικές μας ενέργειες.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία.”
Ακολούθως, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γεροντής είπε ότι η ανάθεση της φυτοτεχνικής μελέτης θα γίνει με ξεχωριστή απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Μπαμπούνης είπε ότι το έγγραφο του Δήμου στο οποίο απαντά η Διεύθυνση Δασών έχει ημερομηνία 2.6.2010, ότι κατόπιν έγινε ο έλεγχος της έκτασης από την ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε. και ότι τα στρέμματα αντί για 50 είναι 62. Τέλος, ρώτησε μήπως θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει υπόψη του όλη την έκταση, αφού βάσει της προηγούμενης απόφασης {αρ. 130/2010} ιδιωτικά ακίνητα θα αγοραστούν από το Δήμο και θα γίνουν ιδιοκτησία του.
Ο Δήμαρχος είπε ότι δεν μπορεί ο Δήμος να υποβάλει αίτηση για εκτάσεις που ακόμα δεν του ανήκουν και ότι η αίτηση θα υποβληθεί ξεχωριστά από κάθε ιδιοκτήτη.
Ο κ. Μπαμπούνης είπε ότι εκφράζει αυτή την επιφύλαξη, επειδή φοβάται μη βρεθεί πάλι ο Δήμος προ εκπλήξεων.
Η δημοτική σύμβουλος κα Φραγκίσκα Θεολόγου – Βλαχουτσάκου ρώτησε ποιος είναι καταρχάς ο αρμόδιος φορέας, στον οποίο αναφέρεται η Διεύθυνση Δασών. Ο Δήμαρχος είπε ότι η Δασική Υπηρεσία απευθύνεται στο Δήμο Σίφνου και τότε η κα Βλαχουτσάκου είπε ότι εκφράζει κάποια φοβία σχετικά με το (γ) δικαιολογητικό που πρέπει να προσκομιστεί {γ) Βεβαίωση του αρμόδιου φορέα, σύμφωνα με την οποία η επιλογή της θέσης του έργου είναι μονοσήμαντη}. Συγκεκριμένα είπε ότι στην περίπτωση, που κάτι συμβεί και το έργο δεν προχωρήσει στο συγκεκριμένο χώρο, κάτι που βέβαια απεύχεται, φοβάται ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, στην περίπτωση που ο Δήμος έχει ήδη εκδώσει αυτή τη βεβαίωση για τη μονοσήμαντη θέση του έργου.
Ο Δήμαρχος είπε ότι η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από την Περιφέρεια έρχεται ως αποτέλεσμα της έρευνας που έχει γίνει, ενώ η κα Βλαχουτσάκου είπε ότι απλώς θα ήθελε να καταθέσει αυτή την επιφύλαξη. Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει πλέον Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Περιφέρεια για την περιοχή αυτή, η οποία μελέτη τα περικλείει όλα και δεν μπορεί πλέον κανένας να την αμφισβητήσει.
Η δημοτική σύμβουλος κα Φραγκίσκα Θεολόγου – Βλαχουτσάκου είπε ότι για λόγους διασφάλισης του έργου συμφωνεί και με την παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου κ. Ανδρέα Μπαμπούνη για την επιπλέον έκταση, γιατί και η επιτροπή εκτίμησης των ιδιωτικών ακινήτων προχώρησε στη σύνταξη των σχετικών εκθέσεων με την υπόδειξη για περισσότερη έκταση από όση απαιτείται, έτσι ώστε να είναι διασφαλισμένο το έργο,
Tο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση,
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι Ο Μ O Φ Ω Ν Α:
α) Να υποβάλει προς τη Διεύθυνση Δασών αίτημα για την παραχώρηση της χρήσης του συνόλου της δασικής έκτασης των (11.769,65+37.641,21) 49.410,86 τ.μ. που διαχειρίζεται ως δημόσια στη θέση «Βορεινή», για τη λειτουργία του έργου “Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.).
β) Να βεβαιώσει ότι η επιλογή της θέσης του έργου είναι μονοσήμαντη.
Η απόφαση αυτή πήρε α/α 131/2010, υποβάλλεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού και αποστέλλεται στη Διεύθυνση Δασών Νομού Κυκλάδων.
Θ Ε Μ Α 3ο: Ψήφιση διάθεσης πιστώσεων
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος, εισηγούμενος το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου την παρακάτω εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας:
|
ΚΩΔΙΚΟΣ |
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ |
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ |
ΠΟΣΟ € |
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ |
|
00.6442.0002 |
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚ. ΣΕΙΜΑΝΙΔΗΣ |
Ημερίδα με θέμα εναλλακτικές μορφές τουρισμού |
507,50 |
Για αφίσες 32Χ45, προσκλήσεις, προγράμματα Α5 4σέλιδα |
|
00.6433
|
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΚΑΜΑΡΙ» ΣΑΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ |
Τιμητικές διακρίσεις, αναμνηστικά δώρα και έξοδα φιλοξενίας φυσικών προσώπων και αντιπροσωπειών |
215,00 |
Ενοικίαση δωματίων 12/05/2010-13/05/2010 επισήμων στον εορτασμό της Χρυσοπηγής (ΠΑΛΑΚΑΝΤΖΗ, ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ, ΗΛΙΑΚΗΣ , ΞΑΝΘΑΚΗΣ, ΑΡΓΥΡΙΟΥ ) |
|
00.6433 |
ΞΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓ. |
Τιμητικές διακρίσεις, αναμνηστικά δώρα και έξοδα φιλοξενίας φυσικών προσώπων και αντιπροσωπειών |
48,00 |
Εισιτήρια κλιμακίου ιατρών οστεοπόρωσης Πειραιάς-Σίφνος |
|
10.6422 |
Κάραβος Σωκράτης |
Οδοιπορικά έξοδα και αποζημίωση μετακινούμενου υπαλλήλου Δήμου |
12,55 |
Εισιτήρια πλοίου υπαλλήλου Δήμου Κάραβου Σωκράτη από Μήλο Σίφνο για ειδικό σήμα του ΚΗΗ 4649 πινακίδες |
|
10.6422 |
Κάραβος Σωκράτης |
Οδοιπορικά έξοδα και αποζημίωση μετακινούμενου υπαλλήλου Δήμου |
15,00 |
Εισιτήρια πλοίου υπαλλήλου Δήμου Κάραβου Σωκράτη από Σίφνο για Μήλο για προμήθεια ειδικού σήματος του ΚΗΗ 4649 φορτηγό πινακίδες |
|
00.6433 |
«ΑΡΤΕΜΩΝ» Α.Ε. |
Τιμητικές διακρίσεις, αναμνηστικά δώρα και έξοδα φιλοξενίας φυσικών προσώπων και αντιπροσωπειών |
60,00 |
Διανυκτέρευση Νομάρχη Μπάιλα Δημητρίου στις 06/07/2010 |
|
00.6442.0001 |
ΝΙΚΗ ΙΑΣ. ΚΛΑΔΟΥΑ |
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο |
496,10 |
Για Διερμηνεία Δ’ Διεθνές Σιφνέικο Συμπόσιο 26/06/2010 |
|
00.6442.0001 |
ΧΑΤΖΗ Ν. ΑΓΓΕΛΙΚΗ
|
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο
|
496,10 |
Για Διερμηνεία Δ’ Διεθνές Σιφνέικο Συμπόσιο 26/06/2010 |
|
00.6442.0001 |
ΠΑΝ.Κ. ΠΟΔΗΜΑΤΑΣ Α.Ε.Β.Ε.
|
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο
|
1.004,30 |
Για τεχνική κάλυψη εκδ. 25,26/06/10 Αρτεμώνα Σίφνου για το Δ ’Διεθνές Σιφνέικο συμπόσιο |
|
00.6443
|
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚ. ΣΕΙΜΑΝΙΔΗΣ |
Δαπάνες δεξιώσεων και εθνικών ή τοπικών εορτών |
402,50 |
Για προσκλήσεις σε ειδικό χαρτί και φάκελα για εορτασμό Χρυσοπηγής |
|
00.6443 |
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΦΛΩΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓ.
|
Δαπάνες δεξιώσεων και εθνικών ή τοπικών εορτών |
1.129,99 |
Για δεξίωση 40 ατόμων στον εορτασμό της Χρυσοπηγής |
|
00.6442.0001 |
Α.ΒΕΝΑΚΗΣ -Ν.ΜΠΕΝΑΚΗΣ
|
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο
|
800,00 |
Για δύο διανυκτερεύσεις 25-26/06/2010 (ΠΑΡΔΟΣ, ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ, ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΥΤΖΑΚΙΩΤΗΣ, ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΟΥ) |
|
00.6442.0001
|
«ΑΡΤΕΜΩΝ» Α.Ε. |
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο
|
1.340,00 |
Για ενοικίαση 11 δίκλινων και 3 μονοκλινών δωματίων για δύο διανυκτ. Με πρωινό 25/27-06-2010
|
|
00.6442.0001 |
ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ |
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο
|
160,00 |
Για ενοικίαση δωματίου 2 διαν/σεις με πρωινό (Riccardo Palmisciano) 25/27-06-2010 |
|
00.6442.0001 |
ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ |
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο
|
160,00 |
Για ενοικίαση δωματίων 2 διαν/σεις με πρωινό (Μαρθάρη Μαρία) 27/29-06-2010 |
|
00.6442.0001 |
ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ |
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο
|
80,00 |
Για ενοικίαση δωματίου 1 διαν/ση με πρωινό (Βλατάκη) 28-06-2010 |
|
00.6433 |
«ΜΥΡΤΩ» ΞΕΝ/ΚΕΣ ΕΠ/ΣΕΙΣ |
Τιμητικές διακρίσεις, αναμνηστικά δώρα και έξοδα φιλοξενίας φυσικών προσώπων και αντιπροσωπειών |
274,00 |
Για διανυκτέρευση επισήμων στον εορτασμό Χρυσοπηγής 5 ατόμων με πρωινό (Δελημιχάλης) 12/05/2010 έως 13/05/2010 |
|
00.6442.0001 |
ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ |
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο
|
240,00 |
Για ενοικίαση δωματίων 3 δαν/σεις με πρωινό (Τελεβάντου Χρ.) 26-29/06/10 |
|
00.6433 |
«ΜΥΡΤΩ» ΞΕΝ/ΚΕΣ ΕΠ/ΣΕΙΣ |
Τιμητικές διακρίσεις, αναμνηστικά δώρα και έξοδα φιλοξενίας φυσικών προσώπων και αντιπροσωπειών |
50,00 |
Για διαν/ση στον εορτασμό της Χρυσοπηγής (Πανουσόπουλος Χρήστος) με πρωινό 13-05-10 έως 14-05-10 |
|
15.6471.0008 |
Γ. ΚΑΡΑΒΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε. |
Έκθεση έργων «Εθνικής Πινακοθήκης» |
244,79 |
Για ασφαλιστήριο συμβόλαιο έργων τέχνης για έκθεση (Εθνική Πινακοθήκη) |
|
00.6442.0001 |
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΧΑΡ. ΣΤΡΑΤΟΥ |
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο
|
992,00 |
Για έξοδα διερμηνείας κατά το συνέδριο σιφνέικων σπουδών (Δ’ ΣΙΦΝΑΪΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ) |
Ακολούθως ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διάβασε για ενημέρωση των μελών απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πράξη 30/2007), η οποία αφορά στη δαπάνη διαμονής συνέδρων – μελών συλλόγων από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο συνεδρίου που συνδιοργανώθηκε με Δήμο (μη νόμιμη), διότι δε βρίσκει έρεισμα στις διατάξεις της παρ. 4, περίπτωση β και γ του άρθρου 218 του Π.Δ. 410/1995, καθόσον αφενός η συμμετοχή του Δήμου στη διοργάνωση περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στη χρηματοδότηση του Συνεδρίου και αφετέρου δεν προκύπτει ότι οι φιλοξενηθέντες σύνεδροι συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου. Εξάλλου η απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής ελήφθη και η σχετική σύμβαση υπεγράφτη σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο της διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Ο υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Γιάννης Παπαγγελέτος είπε ότι είναι σαφές ότι ο Επίτροπος και το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι οι μόνοι που μπορούν να μας κατατοπίσουν σχετικά με τη νομιμότητα ή μη των δαπανών και ότι οι κωδικοί του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν μια ιδιομορφία, γιατί αφορούν σε διανυκτερεύσεις, γεύματα, βραβεία, δώρα. Είπε ακόμα ότι στη Δημαρχιακή Επιτροπή αυτό δεν ισχύει, και ότι οι δαπάνες που ψηφίζονται εκεί είναι νόμιμες αν γίνουν σωστά οι διαδικασίες. Τέλος, συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια προσαρμογής των δεδομένων του Δήμου μας στις αποφάσεις που έχει λάβει το Ελεγκτικού Συνεδρίου για άλλους Δήμους, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί και πρόσθεσε ότι δε θεωρεί νόμιμες τις δαπάνες για τη διαμονή των συνέδρων.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Γεωργούλης είπε ότι από τη στιγμή που προβλέφθηκε κωδικός στον προϋπολογισμό χωρίς καμία παρατήρηση από την Περιφέρεια πιθανολογεί πως δε θα υπάρχει πρόβλημα.
Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση για το θέμα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του:
Α. τις διατάξεις των άρθρων 103 και 105 του Ν. 3463/2006,
β. τις εξειδικευμένες πιστώσεις που είναι γραμμένες στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό οικ. έτους 2010,
γ. το με αρ. πρωτ. 5638/1925/15.3.2010 έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (αρ. πρωτ. εισ. 1100/15.3.2010), με το οποίο επικυρώθηκε ο προϋπολογισμός οικ. έτους 2010, μετά από διαλογική συζήτηση,
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α:
Να εγκρίνει την ψήφιση της διάθεσης των παρακάτω πιστώσεων:
|
ΚΩΔΙΚΟΣ |
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ |
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ |
ΠΟΣΟ € |
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ |
|
00.6442.0002 |
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚ. ΣΕΙΜΑΝΙΔΗΣ |
Ημερίδα με θέμα εναλλακτικές μορφές τουρισμού |
507,50 |
Για αφίσες 32Χ45, προσκλήσεις, προγράμματα Α5 4σέλιδα |
|
00.6433 |
ΞΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓ. |
Τιμητικές διακρίσεις, αναμνηστικά δώρα και έξοδα φιλοξενίας φυσικών προσώπων και αντιπροσωπειών |
48,00 |
Εισιτήρια κλιμακίου ιατρών οστεοπόρωσης Πειραιάς-Σίφνος |
|
10.6422 |
Κάραβος Σωκράτης |
Οδοιπορικά έξοδα και αποζημίωση μετακινούμενου υπαλλήλου Δήμου |
12,55 |
Εισιτήρια πλοίου υπαλλήλου Δήμου Κάραβου Σωκράτη από Μήλο Σίφνο για ειδικό σήμα του ΚΗΗ 4649 πινακίδες |
|
10.6422 |
Κάραβος Σωκράτης |
Οδοιπορικά έξοδα και αποζημίωση μετακινούμενου υπαλλήλου Δήμου |
15,00 |
Εισιτήρια πλοίου υπαλλήλου Δήμου Κάραβου Σωκράτη από Σίφνο για Μήλο για προμήθεια ειδικού σήματος του ΚΗΗ 4649 φορτηγό πινακίδες |
|
00.6442.0001 |
ΝΙΚΗ ΙΑΣ. ΚΛΑΔΟΥΑ |
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο |
496,10 |
Για Διερμηνεία Δ’ Διεθνές Σιφνέικο Συμπόσιο 26/06/2010 |
|
00.6442.0001 |
ΧΑΤΖΗ Ν. ΑΓΓΕΛΙΚΗ
|
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο
|
496,10 |
Για Διερμηνεία Δ’ Διεθνές Σιφνέικο Συμπόσιο 26/06/2010 |
|
00.6442.0001 |
ΠΑΝ. Κ. ΠΟΔΗΜΑΤΑΣ Α.Ε.Β.Ε.
|
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο
|
1.004,30 |
Για τεχνική κάλυψη εκδ. 25,26/06/10 Αρτεμώνα Σίφνου για το Δ ’Διεθνές Σιφνέικο συμπόσιο |
|
00.6443
|
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚ. ΣΕΙΜΑΝΙΔΗΣ |
Δαπάνες δεξιώσεων και εθνικών ή τοπικών εορτών |
402,50 |
Για προσκλήσεις σε ειδικό χαρτί και φάκελα για εορτασμό Χρυσοπηγής |
|
00.6443 |
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΦΛΩΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓ.
|
Δαπάνες δεξιώσεων και εθνικών ή τοπικών εορτών |
1.129,99 |
Για δεξίωση 40 ατόμων στον εορτασμό της Χρυσοπηγής |
|
15.6471.0008 |
Γ. ΚΑΡΑΒΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Π.Ε. |
Έκθεση έργων «Εθνικής Πινακοθήκης» |
244,79 |
Για ασφαλιστήριο συμβόλαιο έργων τέχνης για έκθεση (Εθνική Πινακοθήκη) |
|
00.6442.0001 |
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΧΑΡ. ΣΤΡΑΤΟΥ |
Δ’ Σιφναϊκό Συμπόσιο
|
992,00 |
Για έξοδα διερμηνείας κατά το συνέδριο σιφνέικων σπουδών (Δ’ ΣΙΦΝΑΪΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ) |
Η απόφαση αυτή πήρε α/α 132/2010.

Δ/νση: Φάρος, Σίφνος 84003
Τηλ/Φαξ: 22840 71477
Τηλ: 22840 71488
Κινητό: 6947 301221
Email: info@sifnaiko-fos.gr
Απαγορεύεται η χρήση ή επαν-εκπομπή του περιεχομένου της ιστοσελίδας σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη
Copyright © 2006 Sifnaiko-fos